Historie
1961 -1971
Op 14 juni 1961 wordt in Café v.d. Weide korfbalvereniging Elko opgericht. De oprichtingsvergadering wordt geleid door H. Benjamins en H. Metselaar, zij kiezen voor de naam ‘ELKO´: Elimse Korfbalclub. De club sloot zich aan bij de C.K.B. (Christelijke Korfbalbond) en op de eerste avond werd de heer Houtstra aangesteld als voorzitter van Elko. De eerste trainingen werden door de leden verricht in ´De Open Deur´. Vanaf dat moment werden ook de eerste rood-witte shirts gedragen, dit zijn de kleuren waar Elko vandaag de dag nog steeds bekend om staat.


Op 2 september 1961 speelde Elko haar eerste toernooi, dat tevens zelf georganiseerd werd. Op het land van Mol en Bijl wist Elko de eerste prijs binnen te slepen. Van een eigen veld was in deze tijd nog geen sprake. Elko maakte daarom dankbaar gebruik van het aanbod van Harm Vos om het land aan de Warmondsweg te gebruiken. In de winter werd in ´De Open Deur´ getraind, dit was echter niet ideaal door de laaghangende lampen. Daarom werd besloten om, zolang de gymzaal niet klaar was, ook ‘s winters maar buiten te trainen. Het eerste seizoen werd door de vereniging met veel succes afgesloten. Zowel Elko 1, Elko 2 als de twee aspirantenteams werden kampioen op het veld. Eén van de belangrijkste factoren achter dit succes was schoolmeester en voorzitter Houtstra. Door zijn fanatisme wist Houtstra veel jongens en meiden van de lagere school de beginselen van korfbal bij te brengen. Het ledenaantal steeg snel onder zijn aanvoering én Houtstra drukte een belangrijke stempel op de vereniging. Houtstra is dan ook benoemd tot erevoorzitter toen hij vertrok naar Leeuwarden. Na zijn vertrek liep de vereniging langzaam terug qua ledenaantal, maar ook qua resultaten. Ondanks een lage opkomst op de trainingen en een teruglopend ledenaantal, ging het bij Elko op financieel gebied wel voortreffelijk. De jaarlijks terugkerende bazaar leverde 750 gulden op. In 1964 kreeg Elko een eigen veldje toegewezen, hierdoor was het veld van Harm Vos niet meer nodig en kreeg Elko haar eerste eigen onderkomen. Het vijfjarig bestaan van Elko werd gevierd met een oefenwedstrijd en een feestavond, die uiteindelijk een beetje tegenviel. In 1967 werden de eerste ledenwerfacties uitgezet in verband met een ledentekort. Men gaf een folder uit om leden te winnen. Daarnaast werd op de ledenvergadering voorgesteld dat ieder lid een nieuw lid mee moest brengen, dit leverde Elko toch 15 nieuwe leden op.
1971 - 1981
Rond de jaren 70 is een tekort aan goede faciliteiten bij Elko een groot probleem. De vereniging zit dringend te springen om een uitbreiding van het speelveld. Het terrein is op dat moment te klein, waardoor het speelveld niet kan voldoen aan de officiële afmetingen. Daarnaast is er alleen een houten kleedgebouw zonder water. Elko heeft haar wensen aan de gemeente voorgelegd, deze stelde echter de prioriteit niet aan de wensen van Elko. Wel mag Elko eens in de veertien dagen gebruikmaken van het voetbalveld, ook blijft Elko ontheffing krijgen van de bond omtrent de afmetingen.


In 1977 wordt een wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd, welke mogelijk moet maken dat de sportvelden in Elim uitgebreid kunnen worden. Een jaar later komt een nieuwe grasmat in zicht. Elko krijgt een veld van 90 meter, waar later nog eens 30 meter bij komt. Er wordt een hele serie aan bezoekjes bij de gemeente afgelegd in verband met de slechte toestand van de kleedruimtes. Deze ‘kleedhokken’ waren nodig aan vervanging toe, mede door het feit dat er niet eens toiletten, douches of water aanwezig was. In 1971 viert de vereniging haar 10-jarig jubileum met een gezellige avond. Daarnaast wordt in datzelfde jaar het 100e lid van de vereniging verwelkomd, Janneke Dekker. In de jaren 70 kent het ledenaantal een behoorlijke groei , kinderen van 6 en 7 jaar worden vanaf 1977 ook toegelaten. Het ledenaantal stijgt hierdoor van 81 naar 111. Door de groei van de vereniging werd er in 1977 een jeugdwedstrijdsecretariaat opgericht. Het ledenaantal blijft stijgen en twee jaar later verwelkomt Elko dan ook haar 150e lid. In mei 1972 gaf de vereniging haar allereerste clubblad uit. De eerste clubbladen werden op de typemachine gemaakt en advertenties werden soms zelfs nog met de hand geschreven. Het bleek al vrij snel moeilijk om een clubblad te vullen, daarom werd de leden gevraagd een bijdrage te leveren. Sinds 1970 is het schoolkorfbaltoernooi een jaarlijks terugkerend evenement. Het eerste toernooi werd gehouden in de gymzaal, waar de hervormde school uit Nieuwlande de wisselbeker mee naar huis nam. Vandaag de dag wordt het schoolkorfbaltoernooi nog steeds georganiseerd, al is de opzet wel veranderd. Destijds gingen de winnaars van het schoolkorfbal naar de volgende ronde in Ruinen, tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Ook het pinkstertoernooi in Wierden was een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor de korfballers. Meerdere malen nam Elko de beker mee naar huis, in 1979 zelfs voor de netheid en sportiviteit tijdens het toernooi. In de jaren 70 ging het met Elko sportief voor de wind. In 1979 sluit zowel het 1e als het 2e team van Elko de zaalcompetitie af met een kampioenschap. Voor Elko 1 een bijzonder kampioenschap in de afdelingsklasse 2: met twee volle bussen richting Stadskanaal. Elko won, zonder aanvoerder Bert Schonewille, met 3-5 in Stadskanaal. In 1980 werden er voor het eerst (de welbekende donkerblauwe) trainingspakken aangeschaft voor de senioren, junioren, aspiranten en recreanten. Op 14 juni 1981 werd het 20-jarig jubileum gevierd met een klein korfbaltoernooi op het nieuwe korfbalveld. Speciaal voor dit jubileum werd de verenigingsvlag gehesen, ontworpen door Marjan Benjamins.
1981 - 1991
In januari 1981 werd in Hollandscheveld sporthal ´de Marke´ in gebruik genomen. Dit was voor Elko een hele vooruitgang, nu konden wedstrijden en een deel van de trainingen dichter bij huis gehouden worden. Ook de faciliteiten op het veld kenden een verbetering. In 1982 krijgt Elko een eigen speelveld én verlichting, na bijna twintig jaar op grasland te hebben gespeeld.


Men is in die tijd ook druk met de realisatie van een eigen clubhuis. Tekeningen en een begroting lagen al klaar, maar na gesprekken met gemeentefunctionarissen was 1 ding duidelijk: er kwam geen geld van de gemeente. Tijdens de najaarsledenvergadering zag het bestuur het niet meer zitten, de leden echter wel. Enkele leden gingen aan de slag de plannen verder uit te werken en zoals de Elimmieten bekend staan wordt er met zelfwerkzaamheid hard gewerkt aan een eigen clubhuis. Als locatie voor het clubhuis kwam ´De Elimmerhout´ in beeld. De Culturele Vereniging had eerst hun onderkomen in dit gebouw aan de Carstensdijk. Nadat zij ´De Elimmerhout´ inruilden voor een andere locatie kon Elko hier onderdak vinden. Het gebouw zou gedeeld worden met de tennisvereniging. Beide verenigingen werkten samen aan het opknappen van het gebouw en half jaren 80 werd de wens een feit en opende Elko haar eigen clubgebouw: ´’t Veldzicht´. Elko kan zich nu eindelijk richten op de sportieve kant van korfbal in Elim. Om geld in te zamelen voor het 25-jarig jubileum werd een sponsorloop georganiseerd door de vereniging. Dit was zo’n succes dat zelfs de broodnodige reparatie aan het dak van het clubhuis bekostigd kon worden. Het 25-jarig jubileum werd gevierd door middel van een zeskamp, groepsfoto, gekostumeerd korfbal, dansavond en een gezamenlijke broodmaaltijd. Ook werd diezelfde dag Harm Vos gehuldigd als 25-jarig lid van KV Elko. Het seizoen 1989-´90 kent meerdere mijlpalen; waaronder het 25-jarig jubileum van ´Mister Elko´, Bert Schonewille. Verder beschikte Elim sinds dat jaar over een eigen sporthal, echter nog wel zonder kantine. Ook waren er vele sportieve successen voor het vlaggenschip: Elko 1 werd kampioen op het veld, promoveerde in de zaal en speelde de finale van de AP Buitenbeker waar het uiteindelijk 3e werd.
1991 - 2001
Juni 1991 bestond Elko 30 jaar. Dit werd gevierd met de seizoensafsluiting. De jeugd werd vermaakt met een disco, waarna zij mochten blijven slapen. Voor de senioren was er zaterdagavond met als thema de jaren ´60. Een jaar later tekende Elko haar eerste sponsorcontract, met Henk Wemmenhove. Het 1e liep met zijn reclame en de reiskosten nam hij voor zijn rekening. Datzelfde jaar vond met spoed een ledenvergadering plaats. Dit betrof een contributieverhoging om zodoende weer een trainer van buitenaf aan te kunnen trekken. Koene Muskee werd bereid gevonden om het eerste team eenmaal per week training te geven en hen op zaterdag te begeleiden.


In april 1993 werd een begin gemaakt aan de verbouwing van het clubhuis. Het doel was om meer ruimte te creëren voor eigen leden en voor gasten. Geld werd verworven door het uitgeven van obligaties, zo leende Elko geld van haar leden. Tevens werd er ook een rommelmarkt georganiseerd waarmee geld opgehaald kon worden. 1996 kende hoogte- en dieptepunten voor de vereniging. Elko 1 won dat jaar het zaalkampioenschap in Sneek. Naast het kampioenschap werd het 35-jarig jubileum traditioneel gevierd door middel van zeskamp en feestavond. Helaas werd trainer Koene Muskee dat jaar ernstig ziek, Muskee overleed op 20 november 1996 aan de gevolgen van zijn ziekte. De wedstrijden van de zaterdag erna werden afgelast, die avond nam Elko afscheid van een bijzondere trainer. Na het ziek worden van Muskee nam Bert Schonewille opnieuw de trainingen van de selectie voor zich. Het volgende seizoen werd Martin Schokker uit Almelo verwelkomd binnen de vereniging als trainer. Het einde van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw kende meerdere successen voor Elko. Elko 2 wist in 1999 namelijk het kampioenschap op zowel het veld als de zaal binnen te slepen en werd ook nog eens derde in de finale van de AP Buitenbeker. Elko 1 wist in de nieuwe eeuw te promoveren naar de 2e klasse in de zaal. Echter kende zij wel een ´millenniumbug´, zo degradeerde de ploeg op het veld naar de 4e klasse. Daarnaast werd het 2e gediskwalificeerd voor de AP Buitenbeker doordat zij niet verscheen bij haar eerste wedstrijd. De reden hiervoor was een communicatiestoring, hierdoor waren de datum en tijdstip van de wedstrijd niet bekend bij Elko.
2001 - 2011
Elko wist zich na degradatie weer in de 3e klasse te voegen. De kampioenswedstrijd tegen HHV werd weliswaar verloren maar promotie was een feit. In de nieuwe eeuw werkte Elko hard aan een verbetering van het technische plan. Met behulp van toenmalig trainer Johan Meiling werd er gestart met een technische commissie. 2001 kende ook het 40-jarig jubileum van Elko, deze werd gevierd door middel van een bingo en een feest op de vrijdagavond. Datzelfde jaar neemt Harm Vos afscheid als wedstrijdsecretaris, de functie die hij 40 jaar lang voor de vereniging verricht heeft. Tijdens zijn afscheidsreceptie in de Open Deur ontving hij de koninklijke onderscheiding: lid in de orde van Oranje-Nassau.


2001 kent vele hoogtepunten. Zo bereikte Elko 1 de finale van de AP Buitenbeker, hier werden drie wedstrijden gewonnen en zodoende mocht de ploeg de wisselbeker mee naar huis nemen. Daarnaast werden drie leden gekozen om tijdens Koninginnedag in 2001 aanwezig te zijn. Echter kon dit een jaar later pas doorgang vinden in verband met de MKZ-uitbraak van 2001. In 2004 draagt Bert Schonewille, na jarenlange dienst, de voorzittershamer over aan Claudia Blokzijl. De afsluitdag van dat jaar stond dan ook geheel in het teken van Bert Schonewille. De complete dag was een ware verrassing waarbij Schonewille ‘s avonds een koninklijke onderscheiding ontving: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast kreeg ́Mister Elko´ een erespeldje van de KNKV. Ondanks het afscheid van Bert Schonewille als voorzitter, nam hij in het seizoen 2004/2005 de taak van trainer wel weer op zich. Dit leidde meteen tot succes: Elko 1 wist met een 14-13 overwinning op WCC de zaaltitel in de wacht te slepen, hiermee werd promotie naar de 3e klasse bereikt. Ook Elko 2 werd in de zaal kampioen, tevens wisten zij promotie af te dwingen op het veld. Na dit seizoen wordt Herman Hakkers aangesteld als trainer van de selectie. In 2006 werd het 45-jarig jubileum van de vereniging gevierd, uiteraard door middel van een feestweekend. Deze bestaat zoals gewoonlijk uit een zeskamp, barbecue en gezellige avond. Dat jaar vond er ook een reglementaire wijziging plaats: de rieten manden werden vervangen voor de welbekende gele kunststoffen manden. Een jaar later weet Elko zich sinds vele jaren weer te plaatsen voor de finale van de AP Buitenbeker, hier wordt de 4e plaats behaald. In 2007 wordt de Bonte Avond voor het eerst in de sporthal gehouden. De Open Deur is te klein geworden voor het grote aantal toeschouwers. In 2008 werd oud-speler Henk Wachtmeester aangesteld als trainer. Samen met Henri Pieters neemt hij de selectie onder zijn hoede. Onder de leiding van Wachtmeester wist Elko in 2009/2010 het zaalkampioenschap binnen te slepen en hiermee promoveerde Elko 1 opnieuw naar de 3e klasse.