16 maart 2019 wedstrijdverslag Elko 1

Elko wint met overmacht van Sparta

Afgelopen zaterdag speelde Elko thuis een belangrijk duel tegen directe concurrent om de titel Sparta uit Zevenhuizen. De vorige ontmoeting dit zaalseizoen werd er door Elko met 6 punten verschil verloren en Elko had dus wat recht te zetten. Na een bliksemstart waarin Elko meteen op ruime voorsprong kwam werd deze voorsprong de hele wedstrijd vastgehouden en werd er afgefloten bij een eindstand van 20-13.

Waar twee weken geleden door de Elkoërs nog verloren werd van de andere titelkandidaat Oranje Zwart uit Zwolle was het Sparta die een week daarvoor Oranje Zwart over de knie wist te leggen. De Elkoërs waren dus gewaarschuwd voor de flow waarin Sparta zich bevond, de gasten hadden al vier weken op rij geen punt verspeeld en het was duidelijk dat de ploeg uit Elim hierin verandering moest brengen in de strijd om promotie naar de tweede klasse.

Trainer/coach Johan van Tilburg kon deze zaterdag beschikken over zijn acht basisspelers, iets wat in dit zaalseizoen van griepverschijnselen en blessures bijna een unicum is. Elko begon daarom ook met vertrouwen aan de wedstrijd en dat was te zien in de overtuiging waarmee de ploeg speelde. Elko wist uit te lopen tot een stand van 5-1 waarna Sparta zich enigszins wist te herpakken en terugkwam tot een stand van 5-3. De gehele eerste helft domineerde de ploeg uit Elim en kwam Sparta er maar mondjesmaat aan te pas. Kansen werden goed uitgespeeld en verdedigend had de ploeg hun zaakjes goed op orde. Dit resulteerde na een prima eerste helft dan ook in een voorsprong van 11-6.

In de rust werd benadrukt dat er ondanks de ruime voorsprong niet verslapt moest worden. Daarnaast was het belangrijk om met minimaal 7 punten voorsprong te winnen, mocht het aan het eind van de competitie nog op onderling resultaat beslist moeten worden.

Elko kwam sterk uit de kleedkamers en ging vrolijk door waar het de eerste helft gebleven was. Ook in de tweede helft wist de ploeg weer vermakelijke aanvallen op te zetten, waarin elke speler van Elko gevaarlijk was en kon scoren. Dit resulteerde meteen al in vier scores op rij voordat Sparta überhaupt de korf wist te vinden. Het was duidelijk dat Sparta deze zaterdag geen enkele aanspraak maakte op de punten en Elko liet zien dat het in deze sterke poule in de derde klasse mee kan draaien aan de top. Na een uur spelen floot scheidsrechter van Dijk af bij een stand van 20-13.

Een belangrijke overwinning met 7 punten verschil, waardoor het onderlinge resultaat tussen beide ploegen nu gekanteld is naar de zijde van Elko. Elko staat na deze overwinning op een gedeelde tweede plaats samen met Sparta en aan kop staat Oranje Zwart met twee punten voorsprong. Sparta en Oranje Zwart hebben echter nog maar één wedstrijd te gaan dit zaalseizoen en Elko nog twee. De komende twee weken zal dan ook alles op alles gezet moeten worden om te winnen en promotie veilig te stellen, zodat er volgend jaar in de zaal weer in de tweede klasse gespeeld mag worden. De eerste wedstrijd die Elko moet spelen is op zaterdag 23 maart tegen Pallas ’08, deze wedstrijd zal om 15:40 uur gespeeld worden in de Cammingahal in Leeuwarden.