20 oktober 2018 wedstrijdverslag Elko 1

Elko verliest van koploper Parabool

Op het sportpark in Elim mocht Elko afgelopen zaterdag aantreden tegen koploper Parabool uit Groningen. Na een interessante eerste helft, waar Elko het Parabool nog erg lastig wist te maken, kregen de gasten de tweede helft meer grip krijgen op de wedstrijd en lieten zien over een goed schot te bezitten. Er werd afgefloten bij een eindstand van 18-28.

Elko wist voorafgaand aan deze wedstrijd al dat het een wedstrijd zou zijn waarin alles op alles gezet zou moeten worden om aanspraak te maken op de winst. De gasten uit Groningen hadden dit veldseizoen nog geen punt verspeelt, maar doordat er enkele keren slechts minimaal gewonnen was door Parabool hadden de Elkoërs vertrouwen in een stunt tegen de koploper. Parabool begon scherp aan de wedstrijd, goede aanvallen werden opgezet en er werden in de afronding weinig fouten gemaakt. Elko wist in de beginfase van de wedstrijd zich te herpakken en aan te haken met de scores. Helaas was er aan de verdedigende zijde van Elko te weinig scherpte, waardoor foutjes ontstonden die genadeloos afgestraft werden. Elko ging na een kwartier in de eerste helft scherper verdedigen waardoor een fase ontstond waarbij Parabool maar erg moeilijk de korf wist te vinden. Helaas wist de thuisploeg daar te weinig gebruik van te maken en op een cruciaal moment in de wedstrijd hadden de Groningers net iets meer scherpte in de afronding. Hierdoor werd door Parabool een gat geslagen en werd er gerust met een ruststand van 8-12.

In de rust werd uitgesproken dat er nog steeds kansen waren om langszij te komen als er beter met de kansen omgegaan werd. Het zoeken naar de schotpogingen zorgde ervoor dat er te snel geschoten werd en dit resulteerde veelal in balverlies. Het was dus zaak de tweede helft de kans uit te stellen tot iedereen in stelling gebracht was om zo de juiste kansen te nemen.

In de eerste tien minuten van de tweede helft leek het erop dat de Elkoërs het de gasten nog erg lastig zouden maken. Nog steeds had Parabool veel moeite met het vinden van de korf en er werden verdedigend door Elko minder fouten gemaakt. Toch was het de Parabool die uiteindelijk meer grip op de wedstrijd kreeg doordat in beide vakken de schutters hun taak begonnen te vervullen. Dat de Parabool meer grip op de wedstrijd kreeg was terug te zien in het vertrouwen van beide ploegen. Parabool ging spelen alsof het vleugels had gekregen en aan Elko zijde vielen de kansen vaak net niet, waardoor bij vlagen bij de Elkoërs de moed in de schoenen zonk. Parabool scoorde er vooral van afstand lustig op los en wist zo binnen no time een mooie score op het bord te zetten. Gezien het spelbeeld tot aan het laatste kwartier toch enigszins een geflatteerde uitslag, waar de Elkoërs zichzelf vooral in deze fase van de wedstrijd te kort hebben gedaan. In een sportieve en vermakelijke wedstrijd om naar te kijken floot de goed leidende scheidsrechter Salomons af voor een terechte overwinning van de gasten bij een stand van 18-28.

Volgende week speelt Elko de laatste wedstrijd van dit eerste deel van de veldcompetitie tegen ROG uit Groningen. ROG werd eerder dit seizoen geklopt en Elko zou zichzelf een goede dienst bewijzen als ook volgende week gewonnen wordt. Mocht dit lukken dan zal er een mooi gat geslagen worden met de ploegen die momenteel in de degradatiezone staan.

• Elko besluit najaarscompetitie met nederlaag GRONINGEN – De hoofdmacht van Elko speelde afgelopen zaterdag haar laatste competitiewedstrijd van de najaarscompetitie. De equipe van Johan van Tilburg mocht het opnemen tegen het Groningse ROG. Eerder dit seizoen troffen beide teams elkaar in Elim waar Elko liet zien de sterkste te zijn. In Groningen moest Elko afgelopen weekend de punten jammerlijk achterlaten doordat het er niet in slaagde het beste in zichzelf naar boven te halen. ROG speelde geen grootse wedstrijd maar wist wel dankbaar gebruik te maken van de slordigheden aan Elko-zijde. Dit resulteerde zich bij rust in een 10-8 tussenstand. In de tweede helft leek Elko aan te kunnen haken alleen het wist niet langszij te komen. In de slotfase bouwden de Groningers de score uit naar 20-15 wat de eindstand was in het laatste duel voordat er verkast wordt naar de zaal. Door Michel Otten